Kind te water

20 apr, 2021 | EHBO

Ik ben de trotse oppas oma van een prachtige kleinzoon. Een heerlijk ventje dat al heel hard op weg is de wereld te verkennen. Ontzettend mooi om te zien, maar ergens ook wel een beetje beangstigend. Ik let extra goed op wanneer ik oppas. Want wat als hij aan mijn aandacht ontglipt en nietsvermoedend de vaart voor ons huis in wandelt?

Ik kan natuurlijk goed reanimeren. Toch is de afloop van een dergelijk incident bijna nooit positief te noemen. In mijn hoofd ga ik alle dingen waar ik rekening mee moet houden bij langs. Onder welke omstandigheden kun je een jong kind  met zuurstoftekort en onderkoeling succesvol reanimeren?

Is een kind onderkoeld, dan heeft het vaak al te lang in het water gelegen. Er is dan al ernstig zuurstofgebrek opgetreden. Hoe lang ga je door met reanimeren?

De richtlijnen bij kinderen waarbij geen sprake is van onderkoeling zijn heel duidelijk; na twintig minuten staak je de reanimatie omdat de hersenschade dan te groot is. Reanimatie bij onderkoeling is altijd al een uitzondering geweest waarbij hulpverleners wel doorgaan. Maar hoe lang? Daarover was nooit duidelijkheid. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Zo ga je bijvoorbeeld langer door bij een kind wat door het ijs is gezakt en dus heel snel onderkoeld is geraakt. Ook bij een kind dat in een auto heeft gezeten die te water is geraakt, ga je langer door met reanimeren.

Het is medisch gezien niet zinvol om kinderdrenkelingen die een hartstilstand hebben en onderkoeld zijn langer dan dertig minuten te reanimeren. Dat vond ik in een publicatie in het British Medical Journal.

Na langdurige reanimatie van kinderdrenkelingen kon vaak wel het hart weer functioneren maar overleed desondanks 90% van deze kinderen binnen enkele dagen. De overige kinderen overleefden in vegetatieve staat of met zeer ernstige hersenschade.

Als hulpverlener is de boodschap dat ik moet stoppen met reanimeren eentje die me zwaar valt. Je haalt van nature alles uit de kast om een kind te redden. Als hulpverlener zal ik alles uit de kast halen en als oma zal ik nooit stoppen met reanimeren. Je moet er toch niet aan denken dat je een kind te vroeg opgeeft.

Herken de signalen van een beroerte

Herken de signalen van een beroerte

Leer reanimeren

Leer reanimeren

Een hartinfarct bij vrouwen verloopt anders

Een hartinfarct bij vrouwen verloopt anders

De Theespecialiteitenwinkel

De Theespecialiteitenwinkel

Waarom een cursus van SafeSteps Veiligheidstrainingen?