Herken de signalen van een beroerte

8 apr, 2021 | EHBO

Waar denk jij aan wanneer je het woord beroerte hoort? Natuurlijk stel ik mijn cursisten regelmatig de zelfde vraag. Het komt nog best vaak voor dat ze antwoorden met de symptomen van een hartaanval. Een hartaanval en een beroerte zijn twee heel verschillende dingen. Bij een beroerte hoort dan ook een andere set handelingen dan bij een hartaanval.

Een beroerte heet ook wel een CVA, of Cerebro Vasculair Accident. Letterlijke vertaald betekent dat een ongeluk (accident) in de bloedvaten (vasculair) van de hersenen (cerebro). Een beroerte (herseninfarct, hersenbloeding of TIA) is een gevaarlijke aandoening. Een deel van hersenen krijgt voor een kortere of langere tijd geen zuurstof meer. Dat kan ernstige gevolgen hebben.

De oorzaak is meestal  een bloedstolsel dat een bloedvat in de hersenen blokkeert (herseninfarct). Bij een hersenbloeding scheurt een bloedvat in de hersenen of knapt het open. Daardoor hoopt zich bloed op in de hersenen en raken hersencellen beschadigd. Een hersenbloeding komt minder vaak voor dan een herseninfarct.

Je kunt de signalen van een beroerte goed herkennen:

  • een scheve mond,
  • een verwarde spraak,
  • een verlamde arm.

Als één van deze kenmerken of een combinatie ervan zich voordoet moet je direct 112 bellen. Probeer als eerste vast te stellen wanneer de klachten zijn begonnen. Wanneer de behandeling binnen 3 uur wordt gestart, is de kans op een goed herstel groter, en de kans op blijvend letsel kleiner. Bij een beroerte geldt:  Tijdverlies = hersenverlies.

De gevolgen van beroerte kunnen heel ingrijpend zijn. Vertoont iemand één of meer symptomen? Bel direct 112!

Kind te water

Kind te water

Leer reanimeren

Leer reanimeren

Een hartinfarct bij vrouwen verloopt anders

Een hartinfarct bij vrouwen verloopt anders

De Theespecialiteitenwinkel

De Theespecialiteitenwinkel

Waarom een cursus van SafeSteps Veiligheidstrainingen?