Een hartinfarct bij vrouwen verloopt anders

2 mrt, 2021 | EHBO

In de medische wetenschap is het lichaam van de man lang de norm geweest. De klachten van de man zijn dan ook lang de norm geweest. Hart- en vaatproblemen werden lang gezien al een typische mannenziekte. En de vrouwen? Hadden die geen hart- en vaatproblemen? Jawel, maar de man was de norm. Van een verschil in de klachten en symptomen van mannen en vrouwen leek niemand zich bewust. Met specifieke hart- en vaatziekten bij vrouwen hield niemand zich bezig.

De afgelopen jaren is er veel meer informatie beschikbaar gekomen. Inmiddels weten we dat een vroege menopauze bij vrouwen onder de 40 jaar een risicofactor voor hartklachten is, net als zeer hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.

Anatomie

Als je een man en vrouw vergelijkt, zie je dat het hart en de spiermassa bij de man groter is. Wat consequenties heeft voor de diameter van de bloedvaatjes. Juist in de kleine haarvaatjes komen bij vrouwen met hartklachten vaak afwijkingen voor. Van die kleine vaatjes weten we weinig. Je hebt specialistische apparatuur nodig om ze zichtbaar te maken.

Deze hartvaatjes waren heel lang bijna zo onzichtbaar als de zwaartekracht. Niemand ziet de zwaartekracht in een ruimte, maar toch geloven we dat deze bestaat. De hartproblemen in deze onzichtbare vaatjes werden alleen lang als ongeloofwaardig bestempeld, omdat ze net zo onzichtbaar waren.

Hart en vaatproblemen bij vrouwen gaan alleen niet over geloof. Het gaat over een verouderingsproces waar we onvoldoende over weten. De helft van hartfalen bij vrouwen komt door de hartspier die stugger wordt. Mannen hebben vaker last van het klassieke uitzakken van de hartspier en verminderde pompkracht, dus dáár hebben we ons altijd mee bezig gehouden.

Symptomen

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Hartinfarcten bij vrouwen worden nog wel eens gemist, doordat hun klachten niet lijken op die bij mannen. De meest voorkomende klacht bij een hartaanval is voor iedereen een drukkend gevoel midden op de borst . Dit gevoel kan uitstralen naar de bovenarmen, hals, kaak, rug en de maagstreek. De klachten gaan vaak samen met zweten, misselijkheid of braken. Daarnaast hebben vrouwen vaker last van pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug, pijn tussen de schouderbladen, kortademigheid en extreme vermoeidheid. Ook zijn ze vaak duizelig, onrustig, angstig. Er is vaak een snelle ademhaling. 

Anatomisch zijn er, zoals ik hier boven al beschreef, maar kleine verschillen tussen het mannen en vrouwenharten, maar de klachten van vrouwen worden niet herkend omdat het atypische hartklachten kunnen zijn. Gelukkig is er de afgelopen jaren meer aandacht voor hart – en vaatziekten bij vrouwen. Dat is een positieve ontwikkeling.

Kind te water

Kind te water

Herken de signalen van een beroerte

Herken de signalen van een beroerte

Leer reanimeren

Leer reanimeren

De Theespecialiteitenwinkel

De Theespecialiteitenwinkel

Waarom een cursus van SafeSteps Veiligheidstrainingen?